Zahradník se baví

To, co byste od zahradníka nikdy nečekali...

Novinky září 2014

Po měsíci plném práce mám pro vás další video.

Co jsem celý měsíc dělal? Jak dopadl první tisk polykarbonátu? Nově nabízím i plast v průměru 1,75 mm a PEEK i celokovové hotendy pro tento průměr plastu. Navrhl jsem také několik nových modelů pro vylepšení 3D tiskárny Rebel 2 a odlil z polyuretanu ozubená kolečka pro 3D tiskárnu Velleman K8200. Před několika dny jsem si udělal výlet do Prahy, raduji se z vašich 3D tiskáren i výtisků. A připravuji seriál o 3D CADech.

Pusťte si nové video, komentujte a sdílejte:

Přehrajte si video přímo na YouTube: Video Novinky září 2014

Odkazy

Plasty pro 3D tisk:

Pavlův blog o všem možném: http://www.xpablo.cz

Komentáře (8) -

  • František Burian

    15.09.2014 19:54:11 |

    Zdravíčko, pane Zahradníku,

      Chápu to dobře, že když si někdo u vás objedná Rebela, bude mít podavač / +trysku na materiál tloušťky 1.75mm i 3mm, a může si tedy při stavbě / při provozu zvolit, který z nich pro výtisk použije ?

      Druhý dotaz nebo spíš tip mířím na Polykarbonát, bylo by možná vhodné někde (třeba na tomto webu) udělat tabulku kde budou vidět vlastnosti jednotlivých materiálů, např ABS není vhodné na velké díly, kroutí se, PLA méně pracuje, nekroutí se ale je chemicky méně trvanlivý, PCB je pěkně mazlavý Smile ...

      Třeti dotaz se týká 1.75mm - co ta změna tloušťky ovlivní, proč se přechází na tuto tloušťku.

      Čtvrtý dotaz - jak je to s "odpadem" - během experimentů určitě vzniká spousty nepodařených výrobků. Bude nějaká možnost je zpětně recyklovat, vyrobit zpátky filament ? Dokážu si představit nějaký drtič, s tepelnou komůrkou, který vyrobí větší válečky/ingotky, které se pak budou obdobně jako když se tiskne převáděny na filament, Zvládne ten materiál vícenásobné přetavení ? Předpokládám barva půjde do kytek, ale pevnost by mohla být zachována pro nějaké hrubší, méně detailní výrobky ...

    S pozdravem,

      F. Burian.

  • Petr Zahradník

    15.09.2014 20:11:14 |

    Také zdravím a děkuji za dotaz. Ne, není to tak, že bych k sadě dílů dodával všechno, co je možné. Součástí sady dílů pro 3D tiskárnu Rebel 2 je jeden hotend s jednou tryskou. Zákazník si vybírá jednu možnost, tedy jestli chce pro plast o průměru 3 mm (zde mám v nabídce trysky PEEK 0,5 mm a 0,35 mm) nebo plast o průměru 1,75 mm (zde mám PEEK 0,5 mm a 0,35 mm nebo celokovové s tryskami 0,3 mm, 0,4 mm a 0,5 mm). Například si vybere PEEK hotend pro plast 1,75 mm s tryskou 0,35 mm. Nebo si vybere celokovový hotend pro plast 1,75 mm s tryskou 0,4 mm. Další si může dokoupit, když bude chtít.

    Plast 1,75 mm je trochu lepší než 3 mm v případě přímého náhonu extrudéru, který se využívá u Rebela. Jednodušeji se protlačí. Já používám oba průměry plastu, mám 3 mm na Vellemanovi a 1,75 mm na Rebelovi. Nicméně i na Rebelovi jsem používal plast 3 mm, stejně tak jsem jich mnoho dodal a zákazníci si nestěžují.

    Recyklace je možná, je možné si postavit extrudér pro výrobu plastového drátu, ale je s tím hodně práce, musí se dodržet průměr apod. Na Thingiverse je návod, jak toto zařízení postavit, viděl jsem ho i prodávat včetně té drtičky Smile

  • František Burian

    16.09.2014 12:42:35 |

    Děkuji za odpověď, hned jsem chytřejší. Ještě mi trošku falíruje to označení PEEK/celokovový - jaký je mezi nimi rozdíl (něco mi říká že celokovový bude robustnější/trvanlivější) ? Dá se použít tryska koupená pro PEEK nasadit na celokovový hotend (podle toho co píšete asi ne)? Dají se trysky měnit po použití ? např na některý výrobek stačí 0.5, některý vyžaduje 0.3)

    Náhon extrudéru je součástí hotendu nebo je před hotendem a je stejný nezávisle na hotendu ? (tedy jestli budu mít hotend pro 1.75 i 3mm a budu je chtít měnit, jestli se musí měnit i náhon...)

    O recyklaci je to super zpráva, na thingsverse dokonce takhle vytvářejí filament z PET / PP lahví. Zase je co studovat Smile

    Díky za odpovědi, jdu prozkoumat účty zdali se tam náhodou neválí nepoužité peníze které by chtěly jít do oběhu Smile

  • Ľuboš Medovarský

    16.09.2014 23:00:42 |

    Dobrý deň, vďaka za zaujímavé nové videá.

    Kým pokukávam po Rebelovi, zaujímalo by ma v rámci videí o CAD softvéri pre 3D tlač, do akej miery je vhodný Blender a DesignSpark Mechanical.

  • Petr Zahradník

    17.09.2014 1:54:51 |

    Tak hotendy jsem Vám vysvětlil telefonicky a recyklaci jsme si také popovídali. Tak vlastně nemám co odpovídat Smile

  • Petr Zahradník

    17.09.2014 2:05:45 |

    Dobrý den, děkuji za dotaz. Samozřejmě, použít můžete jakýkoliv 3D CAD, který umožňuje export do formátu STL, protože slicer používá formát STL jako vstup. A to umí snad úplně všechny. Takže se nebojte to vyzkušet. Blender i DesignSpark Mechanical jsou vhodné pro 3D tisk. Blender je ale spíše na takové ty designové věci - postavičky apod.

  • František Burian

    18.09.2014 0:54:04 |

    Dobrý den.

    Jak by řekl člen naší sportovní reprezentace "no tak určitě" Smile Zítra jdu na poštu a těším se na unboxing Smile

    Možná by stálo za to ten rozdíl mezi standardním PEEK hotendem a celokovem popsat stručně sem, pro ty, kteří nebyli přítomni našemu rozhovoru. Kovový se musí chladit protože trošku víc vede teplo aby se zahříval materiál jen na konci a neucpával se. Proto je nutný ventilátor. Peek je teploizolující a proto se zahřívá jen konec a není třeba nic chladit. U celokovového jde jednou za čas vyměnit tryska, u peeku pokud si dobře pamatuji je nutno měnit celý hotend (myšleno pokud je potřeba 0.5mm nahradit 0.3mm tryskou pro jemnější tisk). Celokovový jde celý nořit do acetonu kvůli čištění od zapeklých zbytků uvnitř, peek pokud si dobře pamatuji je nutné rozebrat.

    Pokud jsem si něco blbě zapamatoval, opravte mě prosím.

  • Patrik svoboda

    08.04.2015 15:31:01 |

    Dáte mi odkaz na ten reciklator?

Komentáře jsou uzavřeny